Inkjet fotónyomtatók Felhasználási területek és lehetőségek

Az inkjet (tintasugaras) nyomtatási technológia az elmúlt közel húsz esztendő során olyan szintre fejlődött, hogy fotónyomtatókban alkalmazva ezek immár minden tekintetben felülmúlják a korábban e téren egyeduralkodónak számító vegyszeres (AgX) laborgépeket. Különösen az Epson által kifejlesztett, hosszú élettartamű piezo-elektromos nyomtatófejek tették lehetővé, hogy a választékunkban megtalálható professzionális fotónyomtató berendezések nem csak az általuk nyújtott képminőség területén múlják felül a hagyományos laborgépeket, de működtetésük egyszerűsége, használatuk állandó költségének minimális volta miatt már nem csak egy kicsi vagy közepes, de már nagyobb laborokban is egyszerűen olcsóbb, gazdaságosabb az inkjet laborgépek alkalmazása, mint a vegyszeres egységeké.
A HPIX választékában a terület két vezető szereplőjének, az EPSON-nak és az EPSON nyomtatási technológiát használó, de sok évtizedes laborgép-építési tapasztalattal rendelkező NORITSU-nak a termékei jelennek meg. Mindkét cég ilyen berendezéseinek a HPIX egyedüli magyarországi forgalmazója és szervízpartnere.

 

A modern Epson inkjet technológiával lényegesen nagyobb színteret lehet megjeleníteni, mint a hagyományos (AgX – Silver Halide) vegyszeres technikákkal. Ennek hatása a fényképeken leglátványosabban a sokkal szebb, árnyaltabb zöldes színeknél, valamint az erősen sötét vagy világos felületeknél érhető tetten – amíg pl. a vegyszeres gépeken készült képeknél már csak egy egybefüggő fekete foltot láthatunk, addig az Epson vagy Noritsu inkjet laborgépek által készített fotók még számtalan árnyalatot jelenítenek meg.

Másik jelentős előny a lényegesen nagyobb kontrasztok lehetősége. A mai, TFT televíziókhoz vagy épp mobiltelefonok képernyőihez szokott felhasználók már nem a régi képek fínom árnyalatait, hanem többnyire harsogó, látványos, kontrasztos képeket preferálnak. Az inkjet technikával készített képek nagyságrendekkel közelebb állnak a megszokott képernyők által mutatott képek színeihez, kontrasztjaihoz, mint az AgX eljárással készített képek – és így könnyebben, jobban lehet eladni őket.
De ha bármi ok miatt a finomabb, lágyabb tónusokat preferálnánk, minden további nélkül lehet “lebutítani” e gépeket és emulálni velük a vegyszeres gépek képminőségét…

Felhasználási területek
  • Fotólaborok, fotószolgáltatással foglalkozó üzletek havi 1,000-60,000 nyomat közötti mennyiségekkel
  • Fotóstúdiók saját, profi képeik forgalmazására
  • Professzionális fotográfusok porfoliók, iskolafotók kidolgozására
  • Professzionális minőséget igénylő fotószolgáltatók
  • Papírképek készítése hagyományos méretektől 30×180 cm-es panorámaméretekig
  • Kiváló minőségű síkban nyíló fotókönyvek (kiegészítő ragasztó- és kötészeti eszközökkel)
  • Üdvözlőkártyák, meghívók
  • Fotókollázsok, naptárak…